Bylinky
Byliny jsou překrásně vonící rostliny, z nichž se využívají především nadzemní části a to zejména listy. Většina z nich má léčivé účinky, některé působí proti nadýmání a plynatosti, jiné zase napomáhají trávení nebo podporují chuť k jídlu, další snižují krevní tlak nebo hladinu cholesterolu, všechny však dodávají pokrmům specifickou chuť a tu pravou vůni.
Každá kuchyně upřednostňuje jiné aroma a tudíž jiné bylinky, a to podle svých krajových zvyklostí, kulinářských návyků a klimatických podmínek. Například ve Francii se neobejdou kuchaři bez provensálských bylinek, tymiánu a česneku, italská kuchyně upřednostňuje oregáno, bazalku a rozmarýn. Řekové používají dobromysl a v Rusku kopr. Mátou a šalvějí dochucují pokrmy v Anglii, saturejkou v Německu. Česká kuchyně voní po majoránce, petrželi, libečku a česneku... Bez bylinek se neobejde prostě žádná kuchyně. Důležité je vědět, že sušené bylinky jsou mnohem vydatnější než čerstvé, proto je používáme obezřetněji a v menším množství.
Bylinkám mnohdy přisuzujeme i nadpřirozené schopnosti! Některé nás chrání před zlými silami, jiné před bouřkou, další přinášejí štěstí nebo plodnost... Všechny bylinky však napomáhají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v rozumné míře.
Podkategorie