Bylinky

 

Byliny jsou překrásně vonící rostliny, z nichž se využívají především nadzemní části a to zejména listy. Většina z nich má léčivé účinky, některé působí proti nadýmání a plynatosti, jiné zase napomáhají trávení nebo podporují chuť k jídlu, další snižují krevní tlak nebo hladinu cholesterolu, všechny však dodávají pokrmům specifickou chuť a tu pravou vůni.

 

Každá kuchyně upřednostňuje jiné aroma a tudíž jiné bylinky, a to podle svých krajových zvyklostí, kulinářských návyků a klimatických podmínek. Například ve Francii se neobejdou kuchaři bez provensálských bylinek, tymiánu a česneku, italská kuchyně upřednostňuje oregáno, bazalku a rozmarýn. Řekové používají dobromysl a v Rusku kopr. Mátou a šalvějí dochucují pokrmy v Anglii, saturejkou v Německu. Česká kuchyně voní po majoránce, petrželi, libečku a česneku... Bez bylinek se neobejde prostě žádná kuchyně. Důležité je vědět, že sušené bylinky jsou mnohem vydatnější než čerstvé, proto je používáme obezřetněji a v menším množství.

 

Bylinkám mnohdy přisuzujeme i nadpřirozené schopnosti! Některé nás chrání před zlými silami, jiné před bouřkou, další přinášejí štěstí nebo plodnost... Všechny bylinky však napomáhají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v rozumné míře.

Podkategorie

Existuje 25 produktů.

Zobrazení 1-25 z 25 položek

Aktivní filtry

Bazalka
bylinky
Bazalka
V kuchyni nepostradatelná bylinka s pronikavou vůní do polévek, omáček, pizzy
25,00 Kč Cena
Majoránka
bylinky
Majoránka
V naší kuchyni nejpoužívanější zelené koření, bez něhož se neobejde příprava guláše ani luštěnin
13,00 Kč Cena
Rozmarýn
bylinky
Rozmarýn
Středomořské zelené koření s kafrovou vůní a jemnou pryskyřičnou chutí
25,00 Kč Cena
Šalvěj
bylinky
Šalvěj
Zelené koření ze severního Středomoří do nádivek, paštik, pomazánek či klobásek
23,00 Kč Cena
Tymián
bylinky
Tymián
Zelené koření původem ze starého Řecka do polévek, omáček a rybích pokrmů
19,00 Kč Cena