• Sleva

Oregáno 50g

42,00 Kč
35,00 Kč Sleva 7,00 Kč
S DPH

Zelené koření nepostradatelné v italské a řecké kuchyni

Počet

 

Koření Oregáno neboli Dobromysl je zeleným kořením s mnoha způsoby použití, zejména v italské kuchyni

 

Použití v kuchyni:

Využijeme při přípravě pizzy, přidává se do omáček, je vhodný k rajčatům, sýru, fazolím, na saláty, při úpravě ryb a masa, karbanátků a sekaného masa, rizota, vaječných pokrmů.

 

Léčivé účinky:

Čaj uvařený z tohoto koření je vhodný zejména jako kloktadlo při onemocnění dýchacích cest, dále má uklidňující schopnosti a také se užívá při poruchách trávení.

Zajímavost:

Ve starověku bylo toto koření považováno za symbol štěstí, sloužilo jako ochrana proti zlým silám, proto se rostlina dobromysl sadila vedle hrobů a také se věnce z dobromysli dávaly novomanželům, aby se při nich drželo štěstí.

 

 

Recept: Slaný listový závin

Použité suroviny:

listové těsto, kečup, nakrájený salám (nebo uzené), cibule, nahrubo strouhaný sýr, oregáno, polévkové koření

 

Postup:

Klasické listové těsto rozdělíme na tři díly, rozválíme a pomažeme kečupem, posypeme oregánem, hustě poklademe na tenko nakrájeným salámem nebo uzeným, na to přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a posypeme nahrubo strouhaným sýrem. Vše poprášíme polévkovým kořením a zabalíme do závinu. Všechny tři záviny uložíme na plech a potřeme vajíčkem rozšlehaným s troskou mléka. Záviny můžeme podle chuti posypat drceným kmínem. Pečeme v troubě asi 25 minut.