Vanilka lusk
Koření pocházející z jižního Mexika do čokolády, kávy, zmrzliny, sladkých pokrmů
Koření Vanilka pocházející z jižního Mexika
Použití v kuchyni: Vanilku využijeme do čokolády, kávy, zmrzliny, sladkých nákypů, ovocných dezertů, pudinků, cukroví.
Zajímavost: Nejkvalitnější vanilka je původem z mexické provincie Veracruz, kde v místě jejího pěstování je vzduch prosycen opojnou vůní tohoto koření.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: Jablka v županu
Použité suroviny: 500g listového těsta, 9 jablek, marmeláda, vejce na potření těsta, vlašské ořechy, vanilkový cukr (vanilka lusk naložený v práškovém cukru)
Jablka oloupeme, jaderníky vydloubneme a místo nich naplníme vlašskými ořechy a marmeládou. Listové těsto vyválíme, rozdělíme na 9 kousků ve tvaru čtverce a do každého z nich vložíme upravené jablko, protilehlé rohy spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Jablka prudce upečeme v troubě na plechu. Ještě horká je posypeme vanilkovým cukrem.