• Sleva

Anýz celý 50g

52,00 Kč
35,00 Kč Sleva 17,00 Kč
S DPH

Tradiční evropské koření používané ve sladké kuchyni

Počet

 

Koření Anýz patří mezi tradiční evropské koření

 

Použití v kuchyni:

Anýz se používá především ve sladké kuchyni, přidává se např. do koláčů, perníku, cukroví, dortů a sušenek, ale vynikající je i pro slané pokrmy jako např. k dochucení ryb, rajské omáčky, zeleninových jídel, k nakládání červené řepy a červeného zelí, okurek. Anýz se používá při výrobě aromatizovaných alkoholických nápojů, známé je zejména řecké ouzo s anýzovou příchutí.

 

 ----------------------------------------------------

 

Recept: Rajská omáčka

 

Použité suroviny:

200 g rajského protlaku, 3 rajčata, 15 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, 1 citron, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky anýzu celého, 1 bobkový list, sůl, vývar (i z masoxu)

 

Postup: 

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, vložíme rajčata nakrájená na čtvrtky a rajský protlak. Dusíme tak dlouho, až rajčata vypustí šťávu. Přidáme hl. mouku, promícháme, vlijeme vývar, pepř celý, nové koření, anýz celý, bobkový list a povaříme. Omáčku přepasírujeme přes cedník. Dochutíme kečupem, solí, cukrem a citronem.(Můžeme přidat i špetku mleté skořice).

 

Jako příloha je vynikající rýže nebo těstoviny a domácí sekaná.