Česneková pasta 700g
(170 Kč/kg)
Pomletý čerstvý česnek s malým obsahem soli je dobré mít v kuchyni vždy po ruce
Česneková pasta je kořenící přípravek s obsahem soli maximálně do 10 %
Použití v kuchyni: Výhodou této pasty je, že pomletý čerstvý česnek je stále při ruce, česnek se nemusí loupat a pasírovat... Přidává se všude tam, kde se hodí česnek, to znamená do polévek, pod masa, omáček, pomazánek, do bramboráku, špenátu či guláše.
Složení: česnek 90%, jedlá sůl 10%, pitná voda
Teplota uskladnění: do 20 st. Celsia
-------------------------------------------------------
Recept: Staročeský guláš
Použité suroviny:
500g hovězí kližky (nebo předního hovězího), 2 cibule, kousek slaniny, masox nebo lžíce polévkového koření, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce gulášového koření, drcený kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžíce rajského protlaku, 1 dcl světlého piva (ne plzeňské), krajíc chleba, olej nebo sádlo
Postup:
Na sádle (případně na oleji) a nakrájené slanině osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku a na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečeme ze všech stran. Chvíli podusíme ve vzniklé šťávě. Vsypeme gulášové koření, zalijeme částí piva a trochou vody, přidáme kmín, masox nebo polévkové koření, majoránku, rozetřený česnek, rajský protlak a dusíme až do změknutí masa. Rozdrobený chléb přidáme k masu a dusíme dále, až je maso měkké. Guláš přelijeme zbylým pivem, dochutíme solí a pepřem a krátce převaříme. Vynikající přílohou jsou houskové knedlíky.