Quinoa černá
Quinoa je bezlepková pseudoobilovina
Charakteristika: Quinoa neobsahuje lepek, obsahuje velké množství bílkovin, vitamínu C a dále minerální látky, např. draslík, vápník, hořčík a železo, má velký obsah vlákniny. Je stále populárnější v české kuchyni. Inkové ji považovali za jednu z nejdůležitějších obilovin. Černá quinoa se od základní bílé liší tím, že v uvařeném stavu zůstává o něco pevnější a křupavější, obě barvy se krásně kombinují.
Zařazení: Pseudoobilovina
Země původu: Peru
Skladování: Skladujte na temném a suchém místě
Použití v kuchyni: Je výborná jako příloha nebo do různých směsí připravovaných na slano i na sladko. Po uvaření je nadýchaná, má příjemnou oříškovou chuť.
Návod k přípravě: Vaříme ji podobně jako rýži. Quinou propláchneme několikrát vroucí vodou a uvaříme ve 2,5 násobném množství vody po dobu cca 15 minut.
Produkt může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sezamu a lepku.